Xavier Punsola i Izard

Vaig iniciar-me en el món del Ioga l’any 2003 amb Cristina Peraire, en un bonic centre del Baix Empordà. Ja feia anys que volia practicar però no havia trobat el moment ni el lloc per arrencar.

Amb la Cristina, i a través del Hatha Yoga, vaig aprendre a mirar-me per dins, a observar el meu cos i la respiració, a descobrir que a vegades els meus pensaments, les meves accions i les meves paraules no seguien un mateix criteri. I m’hi vaig submergir, m’encantava practicar i notava un benestar molt especial.

Un revés fort a la vida em va animar a aprofundir encara més en la pràctica. Vaig realitzar el curs d’istructor i professor de Ioga Integral, a  l’escola de Ioga Integral Essènia navarresa Witryh (2008-2012), certificada per la FEYS (Federación Española de ioga satsanga). M’he iniciat als tres primers nivells de Reiki dins la mateixa escola, i vaig realitzar teràpies individuals d’aquesta disciplina sanadora.

Soc seguidor d’Andrei Ram del llinatge de Dharma Mittra, de qui he rebut cursos intensius els tres últims anys, amb l’objectiu de perfeccionar les tècniques del Hata Vinyasa Flow Yoga i el Raja Yoga, i deixeble de Paramahansa Yogananda, mestre que m’inspira amb cada frase, amb cada mot.

Segueixo des de fa anys els ensenyaments d’Antonio Blay sobre la psicologia per la autorealització, que m’està ajundant a aprofundir, des d’una nova perspectiva, en el treball que porto realitzant des de fa anys.

Actualment estic formant-me per ser professor de Naad Yoga, yoga del so, a l’escola Be sound de la mà de Laura Masó on seguim les ensenyances del Professor Surinder de Londres. M’encanta la mirada profunda des de la sonoritat i tot el treball sobre els estats d’ànim que oferix el Naad Yoga.

Treballo buscant la profunditat en la respiració, i que a partir de l’inhalació i l’exhalació sorgeixi el moviment per realitzar postures enllaçades o estàtiques. La pràctica que ofereixo busca el desbloqueig general a nivell físic per tal d’afavorir la circulació del prana (energia) absorbit mentre respirem per tal d’aprofundir en la meditació posterior. La meditació ens connecta amb un estat de pau i serenitat que millora el nostre estat d’ànim i desperta tot el potencial que portem a dins.

L’experiència vivencial d’una pràctica constant i profunda de ioga i l’harmonia generada durant les sessions impartides fan de la meva professió, la meva passió. Practico ioga des de fa 17 anys i en fa 11 que imparteixo classes en diversos centres de Girona i l’Empordà.

Arrel de la meva formació acadèmica en Enginyeria Forestal, professió a la que he dedicat dins el sector privat els darrers 10 anys, empatitzo de primera mà, en les necessitats d’aplicar el ioga en l’àmbit laboral.

M’agrada molt la música i ballar. Gaudeixo treballant a bosc en les meves hores lliures, netejant les parcel·les de casa i cuidant el bosc amb mirada de futur. Tinc un hort que mai acabo d’agafar-li bé el “truquillo” però vaig millorant any rera any.

Em fa por caure malament a la gent o que s’enfadin amb mi, i intento defugir la gent amb caràcter negatiu, encara m’afecta massa l’estat d’ànim dels que m’envolten, queda feina per fer.