Naad Yoga, l’art de la comunicació interna
No t’ha passat mai que escoltant alguna música t’has quedat amb el dit enganxat al botó de “repeat”? Alguna cosa ben magnètica passa en aquella trobada, en aquell moment, entre jo i el so quan decideixo quedar-m’hi tant.
El primer dels Gurús Sikhs, Guru Nanak, sabia d’aquest moment. Com a expert musicòleg coneixia el subtil poder del so i per això va idear un sistema de 60 Raags que evocaven en el ser humà 60 estats d’ànim. Amb aquestes 60 escales melòdiques provocava als oients una conversa interna que obria la possibilitat de contemplar algun determinat aspecte de les seves vides. Havia desenvolupat la ciència del Naad Yoga, l’art de la comunicació interna.
I penso que força d’això hi ha en la nostra elecció de la banda sonora que volem que ens acompanyi en el dia a dia doncs la música, els so, ens ofereixen un mirador des d’on observar la nostra vida i veure’n les discordances, les incoherències i els desajustos per a construir una major unitat, una integritat.
El Naad Yoga és una forma altament refinada d’acostar-nos a nosaltres mateixos i d’ajustar els llaços entre cos, ment i ànima des de la pràctica musical. Sunie, l’escolta, i gavie, l’expressió des del cant, són parts fonamentals d’aquesta disciplina iòguica que res té a veure amb virtuosismes vocals ni tècnics sinó amb la comunicació d’un amb sí mateix.
Els Gurus Sikhs van dissenyar uns instruments musicals especialment indicats per acompanyar les paraules revelades amb aquestes melodies. Sarangi, saranda, rabab, dilruba, taus i jori ofereixen una ressonància única per a elevar-nos en aquesta pràctica del naad.
Yogi del So, el Professor Surinder Singh, està recuperant aquests ensenyaments a través del seu projecte, l’escola Raj Academy, que comparteix amb el món el llegat sonor dels Gurus Sikhs.
Des de BeSound oferim espais per a contactar amb el so des d’aquesta perspectiva, la qual aportarem també el proper dia 23/12 a l’Estudi Itzà en la matinal de yoga que ofereix Xavi Punsola.