Karana de l'ànima

Karana, dansa d’asanes I

El Hatha Yoga compren tres de les vuit fases cap a la il·luminació que va definir patanjali en els seus Yoga Sutras. Les tres fases esmentades son; asana, postures físiques, pranayama, control de l’energia a través de la respiració i pratyahara, absorció dels sentits.

En cada un d’aquests tres passos s’utilitzen diverses tècniques, postures, respiracions, mudres, bhandes, etc, amb l’objectiu d’augmentar el flux d’energia, desbloquejar el cos físic i facilitar un estat de concentració que obri les portes cap a la meditació.

Una de les tècniques que ens ofereix el Hatha Yoga és el Karana, danses d’asanes, i el més conegut i utilitzat són les salutacions al sol (Surya Namaskar).

nataraja

Nataraja; Representació del Déu hindú Shiva com a ballarí cósmic

A nivell físic, les salutacions al sol busquen activar la musculatura i les articulacions per preparar-nos per a la pràctica d’asanes estàtics. També ajuden a expandir el diafragma i la caixa toràcica per tal d’augmentar la nostra capacitat pulmonar i millorar l’absorció de prana a través de la respiració. També, s’ha d’entendre la salutació al sol com una  connexió entre el nostre plexe solar i el sol astre, connexió que desperta l’identificació del nostre jo amb la naturalesa. Formem part de la natura tot i que cada vegada vivim més d’esquena a ella. El naixement i la mort ens recorden al regne al que pertanyem.

 

Es així com la pràctica dels karanes ens desperta un instint de pertinença a aquesta natura. L’activació del cos ens fa sentir els batecs del cor, la sang que circula, la respiració que s’obre pas per cada racó del nostre organisme, la connexió amb el nostre centre de gravetat per no desequilibrar-nos, la percepció energètica que desperta cada inhalació i la purificació de tot allò que cal eliminar a traves de l’exhalació.

 

Els karanes són una seqüència enllaçada d’assanes, respiracions, enllaços, moviments i mudres en forma de dansa que un cop apresa i practicada amb regularitat pot esdevenir un camí cap a la pràctica d’una meditació en moviment, on cada respiració endinsa la nostra consciencia a nivells més i més profunds. A mida que vas enllaçant una seqüència darrera l’altre els pensaments es difuminen, la sensació energètica creix i ens deixa en un estat propici per a la pràctica d’asanes estàtics o directament per seure i buscar un estat meditatiu. Trobareu un exemple en el Karana de la rendició.

Resultat d'imatges de chidambaram temple

Temple Thillai Natarajah, on s’hi representen els 108 Karanes 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.